23 Kasım 2015 Pazartesi

Zeytin Deyince

Kuzey Ege turunda Özgün Zeytincilik'in fabrikasını gezmiştik. Orda zeytinyağıyla ilgili baya bilgi edindik. Kısa ve öz bir şekilde bu bilgileri paylaşmak isterim.

! Naturel sızma zeytinyağı kullanın. 

Sızma zeytinyağı dalından toplanan zeytinlerin mekanik yöntemlerle ayrıştırılmasıyla yapılıyor. Ayrışan yağ asitlik derecesine göre çeşitlere ayrılıyor. Naturel sızma asit oranı en düşük olan, 0,8'in altında. Bu nedenle onu tercih etmekte yarar var. Asit oranı 0,8 ile 2 arasında ise naturel birinci adını alıyor, 2'nin üzerinde ise naturel ikinci.

Özgün Zeytincilik'te bir çok farklı naturel sızma tatma fırsatım oldu. Kimisinin asitlik derecesi o kadar düşükki bebeklerde çiğ kullanımda onları tavsiye ediyorlar. Tabiki asitlik oranı düşünce fiyatı artıyor. Denemek için soğuk sıkım, 0,4 asitlik oranında bir zeytinyağı almıştım. Çok memnun kaldım.

! Riviera zeytinyağından uzak durun.

Neden mi? Riviera zeytinyağı toprağa düşüp beklemiş, asitlenmiş zeytinlere kimyasal işlem uygulanarak elde edilir. Bu zeytinler aslında sadece sabun üretiminde kullanılabilecek durumdadır. Bu yağın asitlik derecesi çok yüksektir ve yenmez. İçerisine az miktarda sızma zeytinyağı eklenerek yenilebilir duruma getirilir. Ama sızma zeytinyağı ile kıyaslanırsa besin değeri olarak vasatın altındadır. Bu nedenle evinize sokmayın derim.

Bir de tur operatörümüzün bize verdiği siyah zeytin tarifini yazmak istiyorum. Henüz deneme şansım olmadı ama dalından zeytin bulabilirsem yapacağım.

13 kg zeytin yıkanır, ıslakken tenekeye konur. 1,5 kg tuz (tuz miktarı çok önemli), 1 bardak zeytinyağı, 1 bardak su ve varsa defne yaprağı eklenir. Teneke kapatılır. Arada ters çevrilir ve bir sene sonra açılır.

! Zeytinyağının gerçek olup olmadığını nasıl anlarım?

Çok basit! Küçük bir kaseye biraz zeytinyağı koyun ve dolapta bekletin. Gerçek zeytinyağı ise donması gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder